Nazwa produktu | Osłonki FIBROUS |
Informacje ogólne | Osłonki formowane są ze specjalnego papieru, a następnie impregnowane celulozą, przenikalne dla dymu wędzarniczego i pary wodnej, nadają się do klipsowania. Impregnacja osłonek: - FIBROUS EP-do produkcji wędlin parzonych lub wędzonych gdzie osłonka musi być łatwozdejmowalna
- FIBROUS SL –o zwiększonym przyleganiu do farszu,do wędlin podsuszanych,suchych,salami
- FIBROUS REGULAR – dobrze odstaje od farszu
ZASTOSOWANIE w zależności od impregnacji: - szynki
- wędzonki
- kiełbasy parzone,wędzone i suszone
- kiełbasy plasterkowane – wersja EP
|
Zastosowanie | - do wyrobów mięsnych typu mortadela, szynka, rolady, kiełbasy parzone, wędzone i suszone oraz inne wyroby dojrzewające.
|
Zalety | - szeroka gama kolorów
- zachowują wyjątkową regularność kalibru
- wysoka wytrzymałość mechaniczna
- wyjątkowa regularność kalibru
- wysoka wytrzymałość mechaniczna
|
Struktura | - występują w wielu wersjach kolorystycznych. Najbardziej popularne są Clear, Cassia, Visnat, Dark Snat, Mahogany
- osłonki Fibrous są też z odpowiednią impregnacją: EP – łatwo zdejmowalne np. dla wyrobów plasterkowanych (mogą być w wersji perforowanej), SL – o podwyższonym przyleganiu do farszu
- osłonki są w rolach i niektóre marszczone wymagają moczenia
- kalibry od 40 do 170 mm
|
Moczenie | |
Przechowywanie | - Osłonki należy przechowywać w suchym miejscu,z dala od źródeł ciepła
- Temperatura składowania : 15-20 st. C
- Wilgotność względna : 60-70%
|
Rozmiary | Od 40 – 170mm |